Het moment


Hoe ziet een rotje eruit als het ontploft? Nou, zo.

Ik kan me voorstellen dat je bij deze foto even moet weten waar je eigenlijk naar kijkt. Er stond een rotje – type astronaut – rechtop op een paaltje (de donkergroene trapezium onderin beeld). Je ziet een steekvlam rechts, aan de bovenkant knalt er stof uit, aan de linkerkant schieten vonken nog weg.
En verder is er veel rook. Het bedoelde effect – namelijk de knal – kan door de foto niet worden vastgelegd. Dus die zul je erbij moeten denken. Mijn camera stond een stukje verderop op een statief.

Deze foto maakte ik op nieuwjaarsdag 2009. De buurjongens waren hun saaie vuurwerk aan het opmaken. Het mooie vuurwerk was er in de voorgaande nacht wel doorheen gegaan. Maar van deze “suffe knallers” hadden ze er veel over.

Geduldig probeerden we het, zeker dertig keer. Aftellen: drie, twee, een… lontje aan, even wachten, klik (en dan maar hopen dat klik en knal op het zelfde moment gebeurden).

Op het geheugenkaartje van mijn camera stonden ongeveer dertig plaatjes van staande rotjes op een paaltje, met een brandend lontje, of van een leeg paaltje en (als ik geluk had) wat rookkringeltjes.

Mijn buurjongens vonden hun saaie astronautjes ineens heel interessant. Het spelletje met de buurman met zijn grote camera die hun knallertjes wilde fotograferen maakte het afsteken veel leuker. En toen ze zagen hoe het geslaagde beeld eruitzag, waren we trots. Allemaal.

Het zou een jaar worden met enorm veel vuurwerk. Dat kon ik toen nog niet weten. Dat begon toen ik – tevreden met een tweetal foto’s – diezelfde middag werd gebeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *