Voor het eerst in mijn leven!

Afgelopen nacht reed ik naar het uiterste noorden van het land, om zo goed mogelijk naar het zuiden te kijken: de Waddenzeedijk in Westhoek (Friesland).

Ik stond hier ook in april, maar was nu iets beter voorbereid: een wijdere lens en een draadontspanner erbij in de tas, en tips over nachtfotografie in het hoofd. Een appje op de telefoon vertelde me welke kant ik op moest kijken om de Melkweg te zien. Dit is een van de resultaten.

Wat je ziet
De zwarte friemeltjes onderaan zijn huizen, bomen, kortom: wat mensen bouwen. De oranje zweem daarboven komt door kunstlicht. Daarboven zie je de donkerblauwe kleur van de hemel met een diagonaal nevelspoor (midden boven naar rechtsonder): de Melkweg. Gaaf, legde ik nog niet eerder vast.

#trots
Ik weet dat er spectaculairder foto’s van de Melkweg bestaan. De meeste zijn slechts één zoekopdrachtje van je smartphone verwijderd. Ik ben trots op deze, omdat ik deze foto maakte. Het is een first-time-in-my-lifer!

Er viel een ster. Ik wenste dat mensen er samen voor zorgen dat ook onze kinderen en kleinkinderen dit spectaculaire schouwspel kunnen blijven zien. Niet alleen op foto’s maar in het echt. Hoe prachtig zou het zijn als we niet langer naar de donkerste plekjes in het land hoeven te reizen, om het te zien. Omdat het overal in Nederland donker genoeg is, en de lucht schoon genoeg.

Alleen samen…
Daar is wel iets voor nodig. Want als we niks ondernemen, verliezen we de schone lucht en de duisternis aan het feit dat niemand zich ervoor verantwoordelijk voelt. Hoe groot en wijdverbreid de lichtvervuiling is, zie je via deze kaarten. Grote steden overal ter wereld gaan gebukt onder een dikke laag smog. (maar welke het meeste last heeft, is niet bekend). Als je overdag geen blauwe lucht ziet, omdat de lucht te vervuild is, zijn er ´s nacht bitter weinig sterren te zien.

Gezond!
Het uitzicht op de Melkweg kunnen we als mensheid onszelf als doel stellen: all it takes is een schone lucht, een echt duistere heldere nacht, en een frisse blik omhoog. En dus: samenwerking. Technologie vermag veel, maar kiezen om het licht en machines uit te schakelen, kunnen we toch echt zelf. Het is heerlijk (en) inspirerend. En nog gezond ook. En wie weet waar die samenwerking de mensheid nog meer gaat brengen.

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *