Internationale lightsdown!

Het is stil. Mensen blijven binnen. Auto’s blijven staan. Er is minder beweging en minder geluid. Een paar dagen geleden was de nacht betoverd: de maan was groot, de straten verlaten en zelfs de wind sliep.

Als het zo stil is, merk je andere dingen op. Iemand schreef me dat ze ineens overdag de hommels in de bloesemboom hoorde. In allerlei steden durven dieren de stad in te komen. En als klapstuk: zonder vervuilde lucht was de Himalaya vanaf een afstand van 200 kilometer (!) goed te zien.

Ik hou van die stilte. Jaren geleden reed ik midden in de nacht naar steden in Frankrijk om daar nachtfoto’s van kerken te maken. Daar stond ik in de nacht met mijn statief midden op de vierbaansweg door het centrum van Reims. Het enige verkeer was een veegwagen. Maar ik wist ook: de rust gaat voorbij. De morgen komt. De stad ontwaakt.

Stilte voor de storm
Zo zal het ook met het virus Covid-19 gaan. Ooit komt het sein ‘veilig’, en dat zal de mensheid weer ontketenen. De mens zal doen wat in zijn aard ligt: hij zal willen produceren, willen ontmoeten en bewegen. Als dat weer veilig kan, is dat in meer dan duizend opzichten een feest.

Maar niet voor de stilte: die zal worden verjaagd. Zouden we dan niet nu eens kijken of het nóg mooier kan? Zullen we, omdat er nu toch niemand de straat op gaat, een nacht alle lichten doven en genieten van de sterren?

Direct resultaat

Van lichtvervuiling weten we dat het verdwijnt zodra we het licht uitzetten. Het is instant resultaat. Ik pleit dus voor een extra ‘nacht van de nacht’. Daarover moet natuurlijk even worden vergaderd hier en daar, besluiten moeten gecommuniceerd. Maar we hebben nog even voor onze intelligente lockdown wordt opgeheven. En ook in andere landen is binnenblijven voorlopig het devies.

Dus: Laten we zeggen: op 25 april doen we een internationale lightsdown.

Een magie die we alleen samen kunnen realiseren. Met jouw hulp maken we er iets fantastisch van. Dus doe mee!

Dit kun je doen: liken, sharen, delen: breng zo veel mogelijk anderen op het idee om ook mee te doen. Als dit plan viral gaat, (we mikken op een reproductiegetal van 4,0 want dit is veel leuker dan een virus) is twee weken ruim genoeg om alle mensen aan de lichtknopjes te bereiken en te overtuigen.

En dan hebben we over een paar weken een magische nacht!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *