Yes, we can!

Vorige week dacht ik over een internationale “Lightsdown” actie. Ik had de maan gefotografeerd, heel mooi dankzij de heldere lucht.

Het leek mij waardevol om – nu we mondiaal nadenken over wat we wel en niet doen – magie aan de huidige situatie toe te voegen.

En dus riep ik op: Laten we op 25 april ’s nachts alle lichten uit doen. Dan is per direct alle lichtvervuiling weg, en kunnen we meer sterren zien dan ooit tevoren. (lees het bericht van vorige week)

Mijn pleidooi vond een beetje weerklank. Er waren ook mensen die verwachtten dat “de mensheid” dit niet zou gaan opbrengen.

Vanmiddag hoorde ik Jane Goodall in “Buitenhof”. Ze sprak de hoop uit dat de heldere hemel en schone lucht bijdragen aan een wake up call. Vrij geciteerd: “Misschien gaan mensen beseffen dat we niet zo kunnen doorgaan met onze roofbouw op de planeet en de atmosfeer.”

Het was me uit het hart gegrepen. En daarom breng ik het idee nogmaals onder de aandacht.

Wat je elke astronaut hoort zeggen: het zien van de sterrenhemel relativeert onze individuele verschillen.

De wave in een sportstadion schept ook eendracht. Dit is samen iets moois maken.

Misschien helpt het doven van de lichten inzien dat wij als collectief onze schade aan de omgeving enorm kunnen verminderen. We zijn niet onmachtig. Als collectief hebben we een enorme kracht.

Dat kunnen we aan elkaar laten zien. Het kost niks. Het inspireert. En die bemoediging kan weer anderen inspireren tot óók weer grootse daden.

We hoeven alleen maar gezamenlijk het licht uit te doen. Laat je ogen aan het donker wennen en voel je onderdeel van het grotere geheel.

Kunnen we dat? Yes, we can.

Alles wat daaraan bijdraagt is winst.

Wie helpt mee?

(Buitenhof terugkijken kan hier)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *