Honderden uren prutsen aan een boompje

In de Euretco hallen in Houten vindt deze dagen het modelspoorevenement Rail2017 plaats.

Denk: mannen met hun speelgoedjes. Drie dagen lang ontmoeten ze elkaar en pronken ze met hun club-banen. Ze nemen hun taak als treinverkeersleider heel serieus. Maar goed ook, want om de haverklap stoort ergens een locomotief of ratelt een wagentje uit de rails. 

Uiteraard is er in de hal ook ruimte voor handel. Tientallen handelaren bieden bijna alles aan wat de modelspoorhobbyist maar nodig heeft. 

Bijna alles. Want een paar vereisten zal de modelbouwer toch echt ergens anders vandaan moeten halen. Namelijk:

perfectionisme. Nergens te koop, maar als je modellen als deze met de hand wilt bouwen, kun je niet zonder. En ook: technisch inzicht. Iedereen kan een modeltrein slopen. Maar om het zó uit elkaar te halen, dat het ook weer ín elkaar past, en functioneert, dat is een hele kunst.

En wat dacht je van: geduld. Aan deze boom werd maar liefst 250 uur gewerkt. Indrukwekkend handwerk door de man die je erachter ziet.

Ook onmisbaar: doorzettingsvermogen. Net zo lang tot je de software in de clubcomputer zó goed beheerst, dat je alle wissels via het schermpje kunt bedienen.

En wat je ervoor terugkrijgt? Plezier. Samenklonteren met mensen die jouw liefhebberij  begrijpen. Die er zelfs (zoals de man links) hun werk van maken om maquettes te bouwen. Zoals de Dieze-spoorbruggen bij Den Bosch.

En natuurlijk kun je je pensioenspaargeld hier uitgeven aan kostbaar materieel voor op je tuinbaan.

Maar dat hoeft niet. Een simpel plastic perronnetje kan net zoveel voldoening schenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *