De bezorgde bewaker

Toen ik bij Amsterdamse kantoortorens foto’s maakte, werd ik aangesproken door een bewaker. Maar ja. Openbare weg en zo, hij kon me niks maken. Er ontstond een wonderlijk gesprek. 

 

Meneer leefde in een gevaarlijke wereld en was alert op alle risico’s. Zijn zorg was dat mijn foto’s voor ‘ongewenste doeleinden’ gebruikt zouden worden – in dit gevaarlijke tijdsgewricht (“niet door u, maar je weet nooit wie u nu al in de gaten houdt vanuit de auto en straks die camera van u afneemt”). Je moest er toch niet aan denken dat aanslagplegers aan beeld in mijn camera zouden kunnen afzien waar de noodtrappen en nooduitgangen zaten. Ongewenst voedde hij mijn nieuwsgierigheid.

Stiekeme vestigingen

Bovendien was men ‘in de toren hiernaast’ niet gediend van ingluurders. “Kijk, dat Delta Lloyd, Rabobank en Philips hier zitten kun je aan die joekels van letters wel zien. Maar in déze toren zitten bedrijven die helemaal niet willen dat iemand weet dat ze daar zitten.” Ik werd nog nieuwsgieriger.

Achterkamertjes

Vorige week nog had hij een man weggestuurd met een groot statief. Die was ook aan de achterkant bezig geweest. (Is daar dan meer spannends te zien?). En hij begon ook over de openbare weg. Bewaker had de politie gebeld. “Want jij wil toch ook niet dat ik voor de deur ga staan en een grote telelens bij jou naar binnen richt, als net je vrouw uit de douche komt?” Steeds meer vroeg ik me af wat er allemaal achter die glazen ramen zoal gebeurt.

Gluurbaas

Hij zou natuurlijk weer de politie kunnen bellen, geen probleem hoor. Maar hij loste het liever zelf op. Dat was ook fijner voor zijn baas, die bovenin de toren met een verrekijker in de gaten hield of zijn kloeke bewaker wel netjes alle fotografen van het terrein joeg.

Ik groette hem, en nam me voor terug te komen. Op deze paarhonderd vierkante meter is blijkbaar veel meer te ontdekken, dan ik in de gauwigheid had gezien. Misschien dan ook een telelens en statief meenemen – om onguur volk van me af te slaan en te kunnen knipogen naar de baas van deze bewaker.

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *