Van de auto-stand

Af en toe geef ik een mini-cursus fotograferen. In een dagdeel maak ik deelnemers meer bewust van de mogelijkheden die hun (digitale) camera biedt. 



Ik hoor mezelf dan adviezen geven, die (met een kleine vertaalslag) gaan over méér dan fotograferen alleen. Via “een manier van kijken” naar “een manier van leven”?

“Stap af van de vol-automatische stand, dan kun je zelf kiezen hoe je de foto wilt maken.” Iedere dag maak je keuzes. Doe dat bewust, in plaats van op de automatische piloot, of ingegeven door keuzes van anderen. Zo wordt je leven meer je eigen kunstwerk.

“Neem de regie als fotograaf : jij kiest wat in je beeld komt. En ook hoe groot. Om dat te kunnen doen moet je verschillende mogelijkheden verkennen.” En waarom alleen als fotograaf? Bedenk wat je van een dag of gebeurtenis wilt maken. Wat wordt je herinnering? Wat wil je zien? Kun je je onderwerpen of je standpunt verplaatsen, of zelf een andere invalshoek kiezen bij een gebeurtenis?

“Fouten maken hoort erbij. Ervan leren ook, je leert door te doen.” Ook in het ‘echt’ kun je in kleine leerstapjes groeien tot je dichter bij het gewenste resultaat komt. Zelfs al kun je niet aan alle knoppen draaien, je hebt meer invloed over je eigen leven dan je denkt.

“Contrast maakt een foto interessanter.” Weerstand maakt een succesverhaal boeiender. Ellende kan draaglijker worden door ook lichtpuntjes te blijven zien.

Is het leven dan een grote speeltuin? Waar je met poppetjes kunt schuiven, met lichtval kunt spelen en zelf bepalen waar de schaduwen vallen? Natuurlijk niet. Maar alleen al het idee dat je kunt spelen – en dat dat ook mág – geeft een fotograaf veel artistieke vrijheid. En het kan ook lucht scheppen in het dagelijks leven.

However. Wil jij ook je camera uit de automaat-stand halen? En samen met anderen creatief bezig zijn met fotograferen? Op 25 april organiseer ik (bij voldoende deelnemers) weer een kleine kijk-en-klik workshop. Meld je aan door te mailen naar fotosyb@gmail.com

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *