Stad vol licht – en geluid

Eindhoven staat in de startblokken. Een week lang is de lichtstad het decor voor het lichtkunstfestival Glow 2014 .

Bij de achtste editie, vorig jaar, kwam ruim een half miljoen mensen kijken. Social media stroomden vol over moeilijk parkeren, en het indrukwekkende schouwspel. Dit jaar wordt opnieuw spectaculair. Ik liep vrijdagavond met de journalisten mee en kreeg enkele opstellingen langs de wandelroute alvast te zien.

Eigenlijk is fotografie niet de juiste techniek om dit evenement vast te leggen. Veel projecties zijn beweeglijk, en gaan gepaard met muziek en geluidseffecten.

Een lichtshow op het kantoor van Van Lanschot Bankiers aan de Parklaan vertelt de geschiedenis van die laan. Er wordt gedanst in de villa, je hoort de muziek en ziet zwierende silhouetten. De bomen in de laan dansen mee.

 

De Augustijnenkerk wordt zowel van binnen als van buiten beschenen. Binnen beleef je voor vier euro een kleurrijke, bijna psychedelische lichtshow met muziek van Messiaen en Barber. De show op de buitenkant is fel wit. Ook de muziek is moderner en killer.  Wie de avondshow in Eurodisney heeft gezien, weet hoe veel je kunt doen met lichtprojecties op een gevel. Wie daar nog nooit was, kan het gaan ontdekken bij Glow.

Wat mij ook bijblijft was de grote projectie op een hoog gebouw. Felle lichtflitsen en behoorlijk harde dreunen. De buren blijken allemaal een brief te hebben gekregen met een telefoonnummer voor als het ze te veel wordt.

De Glow wandelroute doet ieder jaar andere straten aan.. “Zo kom je op plekken waar zelfs veel Eindhovenaren nooit komen” – klonk het tijdens de perswandeling. Ach. Met een ander licht erop zie je iedere straat, zoals je die nog nooit eerder zag. Niet te filmen. Ga het liever beleven. (Dat kan van 8 tot 15 november.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *