Handen van Houten: Alex Verweij

Ik ga met stadsgenoten in gesprek over hun handen. Op zoek naar de verhalen achter de vingers. Sommige verhalen komen op de radio, andere verrijk ik met een extra beeld.

Leeftijd: 53 jaar
Geslacht: Man
Beroep: Wagenmaker

Van zijn opa

“Ik ben linkshandig, dat heb ik van mijn opa,” vertelt Alex Verweij. In zijn werkplaats in het Oude Dorp staan oude machines te glimmen. “Die lintzaagmachine staat hier al sinds we stroom hebben in Houten, in 1929 was dat geloof ik.”

Metaalbewerking

Verweij groeide op in de werkplaats, en dat hij goed was met zijn handen ontdekte hij op zijn 16e. “Mijn handen zijn goed in het bewerken van metaal en hout. Ik ben daar ingegroeid. Vanaf mijn zestiende ben ik in de werkplaats”. Verweij vertelt trots over dingen die hij heeft gemaakt. “Ik heb hele grote afuitwielen gemaakt voor een kanon. Het staat tentoongesteld in Den Bosch. Toevallig ben ik er deze zomer nog wezen kijken.”

Praten over zijn handen is voor Verweij lastiger dan ermee werken. Het mooiste wat hij heeft aangeraakt? Een lach schiet over zijn gezicht, maar na even nadenken antwoordt hij praktisch: “Draaiwerk vind ik mooi om aan te werken. Ik heb in de werkplaats balusters gemaakt, gedraaide palen voor een balkon. Dat was voor een huis in Haarlem. Ze waren tien bij tien centimeter, ongeveer tachtig centimeter hoog. Zestig stuks.”

Meer verhalen over de handen van Houten horen? Luister dinsdagavond naar De Kracht van Houten, of volg de fb-pagina van Sybren Visser Fotografie .

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *