Nederland feestland

Als je Nederland wilt leren kennen in Madurodam, wat leer je dan? Een blik op onze volksaard door de ogen van toeristen. Deze zomer met een focus op de vraag: is het zo’n feest in Nederland?

Cultuur laat zich kennen door de feesten. Dat hebben de park-inrichters van Madurodam goed begrepen. Ze tonen het (internationale) publiek talloze Nederlandse feestjes. Van intieme bruiloften tot de Koningsmarkt.

Van het bloemencorso – dat onder de Dom door mag – en een optreden van een DJ, tot kleine romantische feestjes onder een boogje.

Sommige feestjes zijn seizoensgebonden: de kermis staat er niet altijd. Straatartiesten trekken zich van seizoenen juist weinig aan.

We bouwen feestjes in een oranje voetbalstadion, en op een Cruyff Foundation trapveld. En we komen tot rust in gebied van Natuurmonumenten – tussen de spoorlijnen.

Voor jonge kinderen maakt het niet uit. Waar ze kunnen spelen, zijn ze blij. En waar kinderen blij zijn, is het feest.

Zelfs al staan de hoge windmolens vlak voor het strand.

Een wandeling door Madurodam geeft de indruk dat het in Nederland overal en altijd feest is. Zelfs van het werk (op de Kaasmarkt) maken we een spektakel.

En misschien is die indruk ook wel terecht. De welvaart in Nederland is enorm.

De Nederlandse-krantenlezer weet dat het in de KLMvliegtuigen, rond de NAMgasboringen, in het KPMG kantoor, rond het Binnenhof en binnen de Katholieke kerk lang niet overal feest is. Maar Madurodambezoekers lezen niet de Nederlandse krant, maar de informatiepaneeltjes. Die zien een feestelijk land.

Over Sybren Visser

Fotograaf en schrijver Sybren Visser maakt reportages met een speciaal oog voor het ‘verhaal’ bij de plaatjes. In zijn blog de Kijkers lees je erover. Boek Sybren voor jouw evenement!

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *