Witte mannen

Ze zijn niet te missen voor wie over de A20 van Rotterdam naar Gouda rijdt: de lange rijen vrachtwagens bij een groot truckbedrijf in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Deze week mocht ik ze op de foto zetten. De twee chique zwarte personenwagens met buitenlandse CD-nummerplaten op de klantenparking fotografeerde ik niet.

Deze MANnen gaan niet in Nederland de weg op, zei de dame achter de balie van het truckbedrijf. Dat prikkelde de nieuwsgierigheid: wat gaan deze krachtpatsers doen? En voor wie?

Witte trucks, dus ik denk: hulpverlening. Humanitaire operaties. Voedsel. Medicijnen. Ik stel me voor hoe een hongerig Afrikaans kind hunkert naar een van deze helden.

Maar in Nieuwsuur werd deze week gesteld dat de internationale gemeenschap – wij dus – oorlogen indirect ondersteunen door humanitaire hulp te brengen. Het argument was ongeveer zo: ‘Als wij gratis hulp brengen, kunnen zij wapens kopen’. De reportage ging over Zuid-Soedan, maar de logica raakt meer conflicten.

Is de wereld beter af zonder deze witte mannen?

Ik kan het allemaal niet overzien, en hoop maar dat daarover in die zwarte auto´s goed is nagedacht. Door de grote mannen in deze wereld.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *