Geduldig onderwerp

Het van de zijkant invallende licht maakt dit houten beeldje een stuk spannender dan licht van rechtvoor gedaan zou hebben. Ook heb ik een slagschaduw op de achtergrond weggewerkt. Niet met nabewerking, maar door slimme opstelling van de lichtbronnen.

Dit beeldje is ongeveer 20 centimeter hoog. Het staat op de keukentafel, ongeveer anderhalve meter voor een gordijn. (Geeft mooie onscherpte, en mooie licht-donker-dynamiek).

Ik heb het met een telelens gefotografeerd (200mm op een digitale camera dus na cropfactor ca 300 mm). Cameraflitser actief, met een kartonnetje zorg ik dat er geen direct licht van de flitser op het onderwerp valt. Ongeveer 40 cm links naast het onderwerp staat een flitser met een slave-adapter. Een aluminiumfolie reflectiebord rechtsvoor (ca 10 centimeter van onderwerp, net buiten beeld).

Flitser instellen ging niet vanzelf, moest ik een paar keer bijstellen op basis van ‘tussenresultaten’. Stapje voor stapje naar het gewenste resultaat. Dit was een paar stapjes eerder het beeld:

Daar moest nog wel iets aan de lichtbronnen verbeteren…

Met mensen als onderwerp kun je niet altijd zo uitbalanceren; dit onderwerp was uiterst geduldig en de camera kon op statief blijven staan. In deze foto was de lichtopstelling het echte handwerk.  Maar voor een volgende keer weet ik wel hoe deze opstelling kan uitwerken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *