Kromliggen of kou lijden

“U gaat deze winter kromliggen of kou lijden.” De adviseur van het installatiebedrijf was er maar eerlijk over. Warmtepomp meneer, hartstikke leuk, maar voor de meeste mensen is het veel te vroeg.

“Investeer eerst maar eens in betere isolatie. Dak, muur, vloer, glas, de hele schil. “Geloof me, ik weet waar ik het over heb.”

Zijn waarschuwing kwam ongelegen: wij hadden al een warmtepomp besteld. Wij wilden mee in de energietransitie, wij wilden gasloos. Hadden wij, goedgelovigen, ons door het modeverhaaltje laten inpakken?

Ik vond zijn track record op LinkedIn. Hij werkte al decennia in de CV-installaties en gaf zelfs trainingen in zijn vakgebied.

Terug naar de warmtepompenleverancier. Die verweet hem kennisachterstand. “De techniek is nu zo ver dat warmtepompen veel efficiënter kunnen draaien.” De installateur was van het oude denken en de leverancier had de apparaten met de nieuwste technologie en nog beter koelmiddel dan voorheen.

Ineens sta je als consument tussen twee vuren. Tussen hoop en vrees. Vind maar eens een energie-adviseur die je dan snel, geheel vrij van belang, volledig geïnformeerd kan geruststellen.

Polderoplossing

Ik las (pas toen) over hybride warmtepompen. Typische polder-oplossing: ze doen veel op elektriciteit, en schakelen over op gas als het echt nodig is. Dat gas hoeft geen aardgas te blijven, maar kan ook duurzaam biogas worden. Daar is nog een argument voor: beter gebruik van de (gas)leidingen, die liggen er toch al, en minder druk op het elektriciteitsnet. Uit doorrekeningen zou blijken dat de hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen voor alle woningtypen de meest interessante optie is en energieneutraal kan.

Nuttige info voor de installateur die mij waarschuwde, én onze warmtepomp leverancier, en voor mijn mede-consumenten. Had ik het zelf eerder geweten, dan had ik de hybride warmtepomp serieus meegenomen in mijn afweging.

Eigenlijk is dit vooral een pleidooi om je goed te laten adviseren. Is je ketel binnenkort aan vervanging toe? Praat erover met ervaringsdeskundigen, zoek een onafhankelijke, actueel ingelezen energie-adviseur en laat een maatwerk energieplan opstellen!

Overigens: spijt heb ik niet. Onze all-electric warmtepomp van PureWarmte staat en draait, en vandaag zelfs extra leuk dankzij de zonnepanelen.

Kat in de zon, op verwarming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *